Per Kirkeby

Per Kirkeby werd geboren in 1938 in Denemarken. Hij studeerde geologie en natuurkunde, en schreef zich vervolgens in aan de Experimentele Kunstacademie in Kopenhagen. De kunstacademie in Kopenhagen wilde zich losmaken van de Deense Cobra-traditie. Kirkeby nam daar deel aan Fluxus-performances.

Kirkeby heeft verschillende soorten kunst gemaakt, waaronder baksteensculpturen (1966) die sterk op architectuur lijken. Het is Minimal Art:

''De eerste baksteensculpturen die ik maakte, ontstonden vanuit een naïeve veronderstelling die destijds de motor van mijn werk was: dat kunst zich tussen zuiver en onzuiver zou bewegen. Niet in eng moralistische zin, maar gezien als hanteerbare maatstaf voor kwaliteit. Het onzuivere omvatte alle associaties en verwijzingen. Het zuivere was de structuur: kaal en streng. Daarmee kan ik ook mijn voorliefde voor baksteen verantwoorden: baksteen brengt een zuivere structuur, zoals voegen en wat nog meer tot dit duizend jaar oude handwerk behoort. Het liet ruimte voor wat men 'conceptueel' noemt.''

Als geoloog was Kirkeby naar Groenland en Midden-Amerika gereisd om o.a de Maya-cultuur te bestuderen. Kirkeby is ook geïnspireerd door de vroege neogotiek (20ste eeuw) -waarbij veel gebruik gemaakt werd van baksteen- en de Deense baksteenbouw. Sommige van zijn baksteengebouwtjes stellen iets voor, zoals een altaar, huis, graftombe of triomfboog. Andere sculpturen bestaan alleen uit bouwsegmenten zoals bogen of pilaren.

De schilderijen van Kirkeby veel gemeen met het werk van de Duitse neo-expressionisten.

Wordt vervolgd